Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Το Βατικανό της Αφρικής: Η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου!


Στην αφρικανική ζούγκλα, σαν αντικατοπτρισμός, βρίσκεται ένα σχεδόν ακριβές αντίγραφο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Μετά την ολοκλήρωση του το 1989, όχι απλά είχε "δανειστεί" το σχεδιασμό του τρούλου και την περιβαλλόμενη πλατεία, αλλά με έκταση 30.000 τετ. μέτρα, πήρε και τον τίτλο από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου ως η μεγαλύτερη εκκλησία στη γη.

Παρεμπιπτόντως, όλη αυτή η κατασκευή είναι άδεια!


Η Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro, γνωστή ως "Βασιλική του θάμνου", κόστισε στον πρόεδρο Félix Houphouët-Boigny, τον πρώτο πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού και τρίτο μακροβιότερο ηγέτη χώρας μέχρι τον θάνατο του, περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Δημοκράτης ή δικτάτορας, ο Houphouët-Boigny κυβερνούσε μια χώρα ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, όταν αποφάσισε ότι θα ήταν καλό να φτιάξει έναν πολυτελές κλώνο του Βατικανού στις παρυφές της γενέτειρά του Yamoussoukro, που ζούσε μέσα στη φτώχεια.


Μετά την εισαγωγή 30 στρεμμάτων μάρμαρου από την Ιταλία και 23.000 τετ. ποδιών βιτρό από τη Γαλλία, όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης του ναού, εκείνος απάντησε απλά ότι "έχει γίνει μια συμφωνία με τον Θεό" (και τα 7000 καθίσματα του ναού διαθέτουν αυτόνομο κλιματισμό).

Η Βασιλική χρειάστηκε τρία χρόνια για να χτίσει, επικεφαλής ήταν ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας Pierre Fakhoury, και για την ανοικοδόμηση της δούλευε σκληρά μια στρατιά από εργάτες που εργαζόντουσαν κρυφά ημέρα και νύχτα. Όταν το Βατικανό έμαθε για το αντίγραφο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' ζήτησε ο τρούλος να κατασκευαστεί ελαφρώς χαμηλότερος από εκείνον του Αγίου Πέτρου. Ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού συμμορφώθηκε, αλλά τελικά πρόσθεσε ένα τεράστιο χρυσό σταυρό, κερδίζοντας τον τίτλο του ψηλότερου χριστιανικού ναού.


Ο Houphouët-Boigny προσέφερε το ναό ως δώρο στον Πάπα, ο οποίος τον εγκαινιάστηκε το 1990, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαζόταν εκεί κοντά ένα νοσοκομείο. Η παπική βίλα, η οποία χτίστηκε αποκλειστικά για να στεγάσει τον Πάπα για τις επισκέψεις του είναι άδειο από τότε.

Για την ακρίβεια, όλη αυτή η έκταση είναι άδεια. Μέχρι και 18.000 πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν στην βασιλική (7.000 καθήμενοι και 11.000 όρθιοι), αλλά σε ένα έθνος όπου περισσότερο από τα 2/3 των κατοίκων της δεν είναι Χριστιανοί, μόλις και μετά βίας γεμίζουν λίγα καθίσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...