Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Από την εκδρομή μας στις Βρυξέλλες


Η δράση πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΛ Ιάσμου Κομοτηνής στη Β΄ και Γ΄ τάξη και συνδυάσθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-22/11/2011. Με αφορμή την πρόσκληση Ευρωβουλευτή και την επιλογή του σχολείου μας είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στις Βρυξέλλες, στην πόλη που χτυπάει η καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της μοναδικής εμπειρίας γνωρίσαμε έναν καινούριο πολιτισμό, ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους και μας δόθηκε η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.
Σκοπός της δράσης ήταν καταρχάς η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τη λειτουργία και τον ρόλο των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε προσπάθεια οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν τα βήματα της Ελληνικής πορείας προς την κατεύθυνση της ενοποίησης καθώς και να συνειδητοποιήσουν το φαινόμενο  στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επιδιώξαμε την ανάπτυξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας του σχολείου καθώς και την καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης των μαθητών/τριών. 
Οι μαθητές/τριες μας συλλογικοποίησαν τις επιθυμίες και τα θέλω τους μέσα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Αξιοποιήθηκαν όμως και άλλες συνιστώσες, όπως ο πολιτικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πολυγλωσσία που εκφράζεται μέσα σε αυτό και η δράση του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Σε ένα σχολείο όπως είναι το ΓΕΛ Ιάσμου Κομοτηνής με μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων μαθητών/τριών είναι απαραίτητο να υπάρχουν δράσεις που προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και καλλιεργούν τη διαπολιτισμική συνείδηση. Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό μορφή  project στους/στις μαθητές/τριες  αφού προηγήθηκε μία  εισαγωγική ενημέρωση και σε συνεργασία με τη φιλόλογο της τάξης και Δ/ντρια του σχολείου κ. Σερέτη Βάγια, τη θεολόγο κ. Αλμπανάκη Ξανθή και τον φυσικό κ. Αποστολακάκη Αβραάμ στην τάξη και στο εργαστήριο πληροφορικής.

Φωτογραφίες: Αποστολακάκης Αβραάμ
Φωτογραφίες: Αποστολακάκης Αβραάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...