Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο θεός είναι ένας και τριαδικός (Μάθημα 4 Β΄Λυκείου)Τι σημασία έχει για την ανθρώπινη ζωή το ότι πιστεύουμε σε ένα Θεό τριαδικό;
Επομένως το Τριαδικό δόγμα, αντί να το παραμελούμε και να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα θέμα συσνόητης θεολογικής σκέψης που ενδιαφέρει μόνο τους ειδικούς, θα έπρεπε να το βάλουμεστη ζωή μας ώστε να έχει μιαν επίδραση επεναστατική. Φτιαγμένη κατ’ εικόνα του Τριαδικού Θεού, οι άνθρωποι, οι άνθρωποι καλούνται να αναπαραγουν στη γη το μυστήριο της αμοιβαίας αγάπης που η Τριάς βιώνει στον ουρανό. Στη μεσαιωνική Ρωσία ο άγ.Σέργιος του Radonezh, αφιέρωσε το νέο μοναστήρι που είχε ιδρύσει στην Αγία Τριαδα, ακριβώς επειδή ήθελε οι μοναχοί του να δείχνουν ο ένας στον άλλο, μέρα τη μέρα, την ίδια αγάπη που υπάρχει ανάμεσα στα τρία πρόσωπα. Και αυτή είναι η κλήση όχι μόνο των μοναχών αλλά του καθενός. Κάθε κοινωνική μονάδα- η οικογένεια, το σχολείο, το εργοστάσιο, η ενορία, η καθολική Εκκλήσία- πρέπεινα γίνει μία εικόνα της Τριάδος. Επειδή ξέρουμε ότι ο Θεός είναι τρεις σε ένα, ο καθένας μας είναι ταγμένος να ζει με θυσία μέσα στον άλλο και για τον άλλο. Ο καθένας είναι ταγμένος αμετάκλητα σε μια ζωή να ζει με θυσία μέσα στον άλλο και για τον άλλο .ο καθένας είναι ταγμένος αμετάκλητα σε μια ζωή πρακτικής υπηρεσίας, ενεργητικής συμπάθειας. Η πίστη μας στην Τριάδα μας υποχρεώνει να παλεύουμε σε κάθε επίπεδο, από το αυστηρά προσωπικό ως το καλύτερα οργανωμένο, αντίθετα σε όλες τις μορφές καταπίεσης, αδικίας και εκμετάλλευσης. Στη μάχη μας για κοινωνική δικαιοσύνη και «ανθρώπινα δικαιώματ» ενεργούμε ιδιαίτερα στο όνομα της Αγίας Τριάδας.
«Ο πιο τέλειος κανόνας του Χριστιανισμού, ο ακριβής ορισμός του , η πιο ψηλή του κορφή, είναι αυτή: να ψάχνουμε ότι είναι για το καλό όλων» λεει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «…Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι δυνατό για έναν άνθρωπο να σωθεί αν δεν κοπιάσει για τη σωτηρία του διπλανού του» Αυτές είναι οι πρακτικές υποδειξεις του Τριαδικού δόγματος. Αυτό σημαίνει να ζεις την Τριάδα.
Κάλλιστος Γουέαρ, Οορθόδοξος δρόμος. Εκδ. επτάλοφος, Αθήνα 1983

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...