Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Άναμμα κεριού (και ηλεκτρονικά;)


Η θρησκευτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα έχει μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της διείσδυσης του διαδικτύου στη ζωή μας. Η πρόσληψη της πληροφορίας και των ερεθισμάτων, που σχετίζονται με το θρησκευτικό στοιχείο, διενεργείται πλέον όχι μόνο στο χώρο της ενορίας, του σχολείου και της οικογένειας αλλά και στους χώρους ψυχαγωγίας, στο δρόμο, στον εργασιακό χώρο και φυσικά στον «κυβερνοχώρο» σπάζοντας τα γεωγραφικά όρια και τους περιορισμούς. Δυστυχώς όμως σήμερα παρουσιάζεται νομικό κενό όσον αφορά την ύπαρξη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου.
Τη δυνατότητα άσκησης κάποιων θρησκευτικών καθηκόντων και ηλεκτρονικό άναμμα κεριού (το κερί όπως αυτό αλλοιώνεται καθώς καίγεται, έτσι καλούμαστε να αλλοιωνόμαστε κι εμείς με το φως του Χριστού, το οποίο θα κατακαίει κάθε πάθος και κακία μας) την παρέχουν και διαδικτυακά πλέον διαδικτυακοί τόποι και εφαρμογές.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται πλέον από πληροφορίες και εφαρμογές ιστοσελίδων θρησκευτικού περιεχομένου, που δεν ελέγχονται από κάποιο μηχανισμό (νομικό ή εκκλησιαστικό) και λειτουργούν πολλές φορές «διαφημιστικά» προσπαθώντας να προσελκύσουν νέους πιστούς-πελάτες δημιουργώντας ενίοτε εντάσεις και διαμάχες. Περισσότερα για το θέμα διαβάστε το άρθρο μου εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...