Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Αρχαία κείμενα online από τις βιβλιοθήκες Βατικανού και Bodleian



Η βιβλιοθήκη του Βατικανού (BAV) και η βιβλιοθήκη Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ψηφιοποιήσουν και να κάνουν διαθέσιμες στο διαδίκτυο μερικές από τις πιο σημαντικές και μοναδικές Βίβλους στον κόσμο, καθώς και βιβλικά κείμενα από τις συλλογές τους. Από την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, τα ψηφιοποιημένα κείμενα υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bav.bodleian.ox.ac.uk. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σημαντικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας για τη δημοσίευση ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Επιτροπή από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο έχει επιλέξει για ψηφιοποίηση ένα μέρος της συλλογής των χειρογράφων στα εβραϊκά και στα ελληνικά, καθώς και παλαίτυπα από τις βιβλιοθήκες Bodleian και Βατικανού. Η διαδικασία επιλογής έχει λάβει υπόψη τόσο τις ανάγκες των μελετητών όσο και τις πρακτικές ανάγκες. Συντηρητές και από τις δύο βιβλιοθήκες συνεργάσθηκαν με διατηρητές για να εξακριβώσουν όχι μόνο την αξία του περιεχομένου, αλλά και τις συνθήκες διατήρησης και φύλαξης των έργων. Παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικά χρόνια οι δύο θεσμοί έχουν αναπαράγει ψηφιακά μέρος των συλλογών τους, το σχέδιο αυτό τους παρέχει την ευκαιρία να αυξήσουν την κλίμακα και την αριθμητική ικανότητα του όγκου που θα ψηφιοποιηθεί, ενώ φροντίζουν για την μη έκθεση των έργων, λόγω της εύθραυστης κατάστασής τους εξαιτίας της ηλικίας τους, και την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Ο δικτυακός τόπος που μόλις άνοιξε, παρέχει εικόνες υψηλής ανάλυσης, που επιτρέπουν τη λεπτομερή μελέτη και επιστημονική ανάλυση. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει και φιλοξενεί βίντεο και δοκίμια από τους μελετητές και τους υποστηρικτές του έργου ψηφιοποίησης, ένα blog με τα άρθρα σχετικά με τη διατήρηση, τις τεχνικές ψηφιοποίησης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του έργου ολοκλήρωσης της ιστοσελίδας, η οποία είναι τόσο στα αγγλικά όσο και στα ιταλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...