Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

“Όψεις του προσωπείου” πολυμεσική εφαρμογή

κάνε κλικ για την πολυμεσική εφαρμογή
κάνε κλικ για την πολυμεσική εφαρμογή
“Εσύ φτιάχνεις τη μάσκα και εγώ ψάχνω να βρω τη γλώσσα της, τα λόγια που μπορεί να πει μια μάσκα. Το ακίνητο βλέμμα της μάσκας ατενίζει χώρους όλο φωτιά και αίμα, χώρους που η ανθρωπότητα μόλις αντέχει. Η μάσκα κρατά τα μάτια της ανοιχτά ακόμα κι όταν πέφτει η λάμα του τσεκουριού, όταν καίγονται βρέφη, όταν η πόλη γίνεται στάχτη, όταν πέφτουν οι βόμβες, όταν η ανθρωπότητα στέκει στο χείλος της εξαφάνισης. Η μάσκα βλέπει τα πάντα. Τι να λέει, άραγε;” (Φωτόπουλος, 2006, 146)
Τι είναι λοιπόν ένα προσωπείο; Τι είναι μια μάσκα; Διαφοροποιούνται οι δύο έννοιες; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προσωπείου και πώς επηρεάζει αυτόν που το φορά; Το ζήτημα μοιάζει εξαιρετικά σύνθετο. Γι’ αυτό στην αρχή η εφαρμογή παρουσιάζει  τα στοιχεία χωρίς σχόλια, ώστε να φανεί η πολυσημία του, τα πολλά πρόσωπα του προσωπείου. Μόνο στο τέλος  επιχειρεί να συγκεράσει τα στοιχεία και να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις για τον γενικό νόμο που το διέπει.
Μπορεί να ενταχθεί στο μάθημά μας σε σχέση με την αρχαία ελληνική θρησκεία, τη θέση της μάσκας στην Αφρική και σε άλλους μεσογειακούς πολιτισμούς και την ερμηνεία του θρησκευτικού τελετουργικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...