Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Tϊ είναι το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας;

Είναι ένα διεθνώς μοναδικό, διαδραστικό μουσείο, που χρησιμοποιεί τα εκθέματα του, το παιχνίδι και τα παραμύθια για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ιδρύθηκε το 2006, είναι μέλος του «HANDS ON INTERNATIONAL» Διεθνούς Συμβουλίου Παιδικών Μουσείων και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
Ποια είναι η φιλοσοφία του μουσείου;
Όταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματά μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή.
Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξή του.
Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2013-2014 για Σχολικές Ομάδες (http://www.mce.gr/museum.html)

  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα στη Νέα Έκθεση
    «Γεια σου κύριε Φόβε!»

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο;  Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε;
Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν το δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον επεξεργαζόμενα τους φόβους τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.
Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά η δημιουργική προσέγγιση του μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:
  • νηπιαγωγείο,  Α’ και Β’  δημοτικού
  • Γ΄, Δ΄, Ε΄ , ΣΤ΄ δημοτικού
  • Α΄, Β΄ και Γ΄ γυμνασίου
  • φοιτητές και επαγγελματικά λύκεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...