Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προσπάθεια για την διάσωση μιας ιστορικής εκκλησιάς στην Σμύρνη





Έκκληση για να σωθεί ένας από τους τελευταίους ορθόδοξους Ναούς της Σμύρνης κάνει με επιστολή του ο Υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έγραψε γράμμα προς τον Τούρκο ομόλογο του σημειώνοντας του πως η διάσωση του ιστορικού Ναού του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, είναι θέμα πολιτισμού τονίζοντας προς τον κ. Τσελίκ ότι ο Ναός «ο οποίος χαίρει σεβασμού από τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς, αντιπροσωπεύει ένα κοινό έδαφος για την πολιτιστική κληρονομιά μας».

Ο Ναός του Προφήτη Ηλία χτίστηκε το 1846 και αποτελεί μια από τις ελάχιστες Ορθόδοξες εκκλησίες που σώζονται στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Μετά το 1922, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών.
Το μνημείο που έχει υποστεί τεράστιες φθορές κινδυνεύει να δεχθεί το τελικό χτύπημα από την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην περιοχή.
Γι’ αυτό στην επιστολή του ο Έλληνας υπουργός αναφέρει «Αν και η πρόοδος σε υποδομές και σε κατασκευαστικά έργα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενθαρρύνεται, εμείς, ως Υπουργοί Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι πρακτικά δυνατόν για να προστατεύσουμε τα μνημεία, ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνδυάζεται με τον σεβασμό στον πολιτισμό».



Πηγή:dogma.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...