Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

QR Codes στην εκπαίδευση: τι είναι και αξιοποίηση στην τάξη

Καθώς η χρήση κινητών συσκευών μέσα στην τάξη αυξάνεται, οι QR codes μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο που κάνει το υλικό του μαθήματος πιο διαδραστικό και έλκει την προσοχή των μαθητών.
Τι είναι οι QR codes; 
Ως  QR code (Quick Response Code) ονομάζουμε μια τετράγωνη εικόνα, που προσομοιάζει με bar-code, η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει κάποια συνδεδεμένη ψηφιακή πληροφορία όταν την σκανάρεις. Το σκανάρισμα του QR code γίνεται μέσα από ειδικές εφαρμογές, τους QR readers, που βρίσκονται πλέον σε κάθε κινητή συσκευή και είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά συστήματα. Αντιστοίχως εύκολο με το ‘διάβασμα’ ενός QR code είναι και η δημιουργία ενός. Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες εργαλεία δημιουργίας QR code όπου μπορείτε να δημιουργήσετε του δικούς σας κώδικες και να συνδέσετε σε αυτούς μια μεγάλη ποικιλία ψηφιακών πληροφοριών όπως: ηλ.διεύθυνση, mail, τηλέφωνο, κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο κ.α.
Η ιδιαίτερη ευκολία στη χρήση των QR codes από κινητές συσκευές τους έχει καταστήσει δημοφιλείς στον χώρο του marketing και της διαφήμισης ενώ πολλοί επαγγελματίες τυπώνουν κάρτες με QR code. Η ευκολία στη χρήση και η δυνατότητα να φέρουν ψηφιακές πληροφορίες τους καθιστά επίσης χρήσιμους για εκπαιδευτική χρήση τόσο σε σχολικά περιβάλλοντα- όπου υπάρχουν κινητές συσκευές- όσο και σε άτυπα μαθησιακά περιβάλλοντα όπως πολιτιστικούς χώρους/μουσεία, καθώς πολλά εκθέματα μουσείων φέρουν QR codes με επιπλέον ψηφιακές πληροφορίες για αυτά.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις ιδέες για χρήση των QR codes στην τάξη σας.




Ιδέες για χρήση QR codes στην τάξη
Δημιουργήστε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με QR codes: Τυπώστε QR codes με επιλεγμένες από εσάς πληροφορίες και τοποθετήστε τους στον χώρο τουσχολείου. Κατά αυτόν το τρόπο, έχετε δημιουργήσει μια σειρά από στοιχεία τα οποία οι μαθητές σας θα πρέπει να σκανάρουν και να συλλέξουν τις ψηφιακές πληροφορίες ώστε να βρουν τον θησαυρό. Το γνωστικό αντικείμενο του παιχνιδιού μπορεί να είναι ένα μάθημα Ιστορίας, Γεωγραφίας ή ό,τι άλλο εσείς επιθυμείτε. 
Εμπλουτίστε τις εργασίες των μαθητών σας: Μπορείτε να εμπλουτίσετε μια κοινή εργασία των μαθητών ή ένα συνηθισμένο κολάζ με QR codes που θα παρέχουν επιπλέον πληροφορίες (εικόνες,βίντεο), οι οποίες δε θα μπορούσαν να χωρέσουν στην εργασία. 
Παρέχετε επιπλέον πληροφορίες: Τέλος, μπορείτε να επισυνάψετε έναν QR code στην εργασία τους για το σπίτι, ο οποίος θα τους παρέχει επιπλέον πληροφορίες όταν τον σκανάρουν, μέσω μιας ιστοσελίδας ή εποπτικού υλικού που θα έχετε επιλέξει.
Μπορείτε να σχολιάσετε και εσείς παρακάτω, προτείνοντας τις δικές σας ιδέες για χρήση των QR codes στην τάξη και να δείτε παραδείγματα χρήσης τους σκανάροντας τον παρακάτω QR code.
Πηγή
qrcode (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...