Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσείο Εκμαγείων : εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας



Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας λαμβάνουν χώρα συστηματικά στο Μουσείο Εκμαγείων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (http://castmuseum.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=59&lang=el).
 Το Μουσείο Εκμαγείων απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων με την οργάνωση ξεναγήσεων για παιδιά προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.    Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι η γνωριμία των παιδιών με την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα.
Τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιούνται στο Μουσείο τρία διαφορετικά ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους τους προγράμματα για παιδιά και εφήβους, προσαρμοσμένα ανάλογα στο μαθησιακό επίπεδο της κάθε ηλικίας.
i.                    Τίτλος προγράμματος: «Μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα»
Απευθύνεται σε: παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Σκοπός είναι η πρώτη γνωριμία των παιδιών με την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην καθημερινή ζωή. Στο παιχνίδι ρόλων που παίζουμε με τη βοήθεια των δασκάλων συνοδών, ξυπνάμε στην Αθήνα, μια πόλη της αρχαίας Ελλάδας, όπου διανύουμε μια ολόκληρη ημέρα έως αργά τη νύχτα. Στο φανταστικό αυτό ταξίδι δίνεται η ευκαιρία να θίξουμε πτυχές της καθημερινότητας των αρχαίων που αναφέρονται: στο σπίτι, την ένδυση, τα παιδιά, τους θεούς, τον πόλεμο. Το παιχνίδι γίνεται μέσα από την «ανακάλυψη» και την παρατήρηση των χρηστικών αντικειμένων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στο Μουσείο, όπως είναι τα κεραμικά σκεύη, τα ειδώλια, τα αγάλματα των θεών, τα εξαρτήματα των αθλητών, τα νομίσματα, τα όπλα, τα βαρίδια των αργαλειών και τα λυχνάρια.
ii.      Τίτλος προγράμματος: «Κάποτε στον Όλυμπο»
Απευθύνεται σε: παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Σκοπός είναι να παρουσιαστούν στα παιδιά οι βασικοί θεοί των αρχαίων Ελλήνων και οι ιδιότητές τους. Τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν μόνα τους ορισμένους από τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα του Μουσείου, κυρίως στις παραστάσεις των αγγείων, σε παραστάσεις αναγλύφων και στα αγάλματα. Κριτήριο για την αναγνώριση αποτελούν τα χαρακτηριστικά σύμβολα που φέρουν οι θεοί. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ως βοηθητικό εποπτικό υλικό μεγάλες έγχρωμες καρτέλες με φωτογραφίες ορισμένων εκθεμάτων του Μουσείου, καθώς και πρόσθετες φωτογραφίες άλλων πρωτότυπων έργων τέχνης.
iii.                Τίτλος προγράμματος: «Ο κούρος και η κόρη»
Απευθύνεται σε: παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού.
Σκοπός είναι μια εισαγωγική παρουσίαση στα παιδιά της τέχνης της αρχαϊκής εποχής. Το Μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή από εκμαγεία αρχαϊκών γλυπτών με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατόν να παρουσιαστούν με εύληπτο για τα παιδιά τρόπο οι δύο βασικοί αγαλματικοί τύποι στη γλυπτική των χρόνων αυτών, οι κούροι και οι κόρες. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, στο οποίο τα παιδιά συμμετέχουν μιμούμενα αρχικά τα γενικά χαρακτηριστικά των αγαλματικών μορφών. Στη συνέχεια παρακολουθούν στη μίμησή τους τις διαφορές ως προς τη στάση και την κίνηση που παρουσιάζουν τα αγάλματα αυτού του τύπου κατά την εξέλιξή τους στον χρόνο.
Μετά το πέρας των παραπάνω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ακολουθεί κάθε φορά εικαστική δραστηριότητα για τα παιδιά στον χώρο του Μουσείου με τη βοήθεια των συνοδών παιδαγωγών και δασκάλων. Για την υποστήριξη των συγκεκριμένων προγραμμάτων σχεδιάστηκε ένα έγχρωμο δεκασέλιδο έντυπο με τίτλο «Παιχνίδια και Ασκήσεις στο Μουσείο Εκμαγείων», το οποίο περιέχει πρωτότυπες ασκήσεις παρατήρησης, ζωγραφικής και χαρτοκοπτικής με αναφορά σε έργα γλυπτικής που βλέπουν τα παιδιά στο Μουσείο Εκμαγείων.
iv.    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Σκοπός είναι μια συνολική σύντομη παρουσίαση της τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου δίνεται η ευκαιρία για μια περιήγηση στην τέχνη της Ελλάδας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα με σύντομους σταθμούς σε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα, όπως τον Κούρο του Σουνίου, τη ζωφόρο του Παρθενώνα, τον χάλκινο θεό του Αρτεμισίου, τον Ηνίοχο των Δελφών, το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αυτό του Αυγούστου, αλλά και το τόξο του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη.
Η επίσκεψη στο Μουσείο συνδυάζεται επίσης με το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ). Γίνεται σύντομος λόγος για τις δυνατότητες αρχαιολογικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για το επάγγελμα του αρχαιολόγου και για τους φορείς αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στους συνοδούς δασκάλους και καθηγητές διατίθεται μετά το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας τριών τετάρτων, πραγματοποιούνται δωρεάν για σχολικές ομάδες, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα 25 άτομα. Απαραίτητη για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα είναι η τηλεφωνική κράτηση. Σχολικές ομάδες έχουν όμως τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις συλλογές με τη συνοδεία των δασκάλων και χωρίς να συμμετέχουν σε οργανωμένο πρόγραμμα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...