Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το βιβλίο μου...για τα Θρησκευτικά και τις Νέες Τεχνολογίες



«.....Όσο υπάρχουν φάροι το ταξίδι θα συνεχίζεται....»
To the light house, Virginia Woolf

Κάθε νέο μέσο στη διδασκαλία έτσι και οι Νέες Τεχνολογίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και αν δεν αναπλαισιωθούν πρώτα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό που διαφοροποιεί την κοινωνία μας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν είναι ουσιαστικά ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων. Το ζητούμενο όμως πάντα είναι ακριβώς η επίτευξη αυτής της επικοινωνίας ανεξάρτητα από τους διαύλους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά. Το ίδιο συμβαίνει και στην διδασκαλία: Ζητούμενο είναι καταρχήν η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντος και διδασκόμενου.


 Σε κάθε σχολική μονάδα προσπάθησα να εντοπίσω και να αξιοποιήσω τα ιδιαίτερα στοιχεία του δυναμικού των μαθητών, τις κλίσεις, τις δεξιότητές και τα ενδιαφέροντά τους (δουλειά όχι πάντα εύκολη αλλά απαιτητική). Σε κάθε περίπτωση όμως τα παραπάνω αποτέλεσαν για μένα μια καινούρια πρόκληση και εμπειρία ζωής με αποτέλεσμα ο συγκερασμός Θρησκευτικών και Νέων Τεχνολογιών να έρθει αβίαστα και χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στο θεολογικό υπόβαθρο του μαθήματος.

Όλες αυτές οι εμπειρίες έγιναν βιβλίο και κατάθεση ψυχής με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν όσους είναι έτοιμοι να κάνουν τις πρώτες «θεολογικές και εκπαιδευτικές τους πτήσεις» στη διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες.




8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Ξανθή, για το βιβλίο. Εξαιρετικά χρήσιμο! Εύχομαι κάθε επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ και από δω Μεταξία. Να ξέρεις πόσο με ενθαρρύνεις!

      Διαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΞΑΝΘΗ, ΜΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ!!! ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια, Ξανθή!!! Δίνεις νέα διάσταση στο μάθημα των Θρησκευτικών. Σε θαυμάζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ότι καλύτερο έχω να δώσω είναι η αγάπη μου για το μάθημα των Θρησκευτικών, τίποτα άλλο.Θα τα λέμε.

      Διαγραφή
  4. Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που πρέπει να το μελετήσουν όσοι εμπλέκονται στην αγωγή των νέων ανθρώπων και αναζητούν καινοτόμους τρόπους προσέγγισής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι ότι καλύτερο σε όλους τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους θεολόγους!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...