Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

«Μείζων δε τούτων η αγάπη»...

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε στο μάθημα των Θρησκευτικών η παρακάτω δράση και συνδυάσθηκε με το μήνυμα των Χριστουγέννων: την Αγάπη.
Mε άξονα τις θεματικές ενότητες των θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου: «Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες» και «Απόστολος Παύλος» και στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη κατανόηση εννοιών καθώς και στη συνεργασία εκπαιδευτικών έγινε αξιοποίηση εγκάρσιων δράσεων και ένταξη της μουσικής στη διδασκαλία (Artfullthinking).
Ο Goodman άλλωστε παρουσιάζει τα «παραγωγικά εμπόδια» εφόσον η τέχνη δεν αποκαλύπτει το προφανές αλλά καλεί τον θεατή σε μία αναζήτηση Zero (
http://pzweb.harvard.edu/research/ArtThink.htm),. Αυτά τα εμπόδια ζητήσαμε από τα παιδιά να ξεπεράσουν και να αναδείξουν.
Ο Αδάμ του Michelangelo δημιουργήθηκε από τον Lewis Lavoie.Το ξεχωριστό που έχουν αυτά τα έργα τέχνης, είναι το ότι αποτελούνται από πολλούς ξεχωριστούς πίνακες, τις περισσότερες φορές φτιαγμένους από ομάδες καλλιτεχνών, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτά τα εντυπωσιακά κολάζ.Πηγή: http://www.psaxtiria.com/2009/03/blog-post_22.html#ixzz1cTqbddT0 
Αναπόσπαστο κομμάτι και βασικός άξονας υπήρξε το έργο ενός εκλεκτού συναδέλφου κ. Βαγγέλη Καραφυλλίδη, που διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και είχε συνθέσει τη μουσική για τον ύμνο της Αγάπης (έργο που ήδη είχε βραβευθεί). Το μεράκι και το ταλέντο ενός μουσικού του σχολείου μας έγιναν το σημαντικότερο μέσο για να υλοποιήσω αυτή τη δράση. Βέβαια ο ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου έχει μελοποιηθεί και από άλλους σημαντικούς και γνωστούς μουσουργούς. Για μας όμως είχε ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ένας συνάδελφος του σχολείου είχε καταπιαστεί με αυτό το έργο κάνοντας ορατή την αγαπητική συνεύρεση όλων αυτών των ιδιαίτερων γνωστικών αντικειμένων (μουσικής και θεολογίας) αποτελώντας έτσι αυτή η συνεργασία παράδειγμα συνεργασίας εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακή και αυτή αλλά και όλες οι αναρτήσεις σου αγαπητή συνάδελφε, αποτελείς πηγή έμπνευσης αισιοδοξίας και δημιουργικοτητας και για εμένα και για τους τυχερούς σου μαθητές.Μακάρι να είμασταν πιο κοντά να μπορούσαμε να γνωριστούμε.Μένω και εργάζομαιστην Αθήνα στην ιδιωτική εκπ/ση. Επειδή χρησιμοποιώ τις νέες τεχνολογίες θα ήθελα να προχωρήσω κάποια βήματα και να μάθω πώς φτιάχνεις διαδραστικά παιχνίδια, υπάρχει κάποια βοήθεια στο διαδίκτυο ή μόνη σου τα έχεις δουλέψει;Σε ευχαριστώ, θερμά συγχαρητήρια θα χαιρόμουν να σε γνωρίσω από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...