Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

"Οι Ανέγγιχτοι"-Παράδοση και σύγχρονη πραγματικότηταhttp://www.exandasdocumentaries.com/documentaries/chronologically/2005-2006/114-the-untouchables-160 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν γεννηθεί έξω από κάθε κάστα. Τους αποκαλούν "Ανέγγιχτους"· δεν επιτρέπεται να τους αγγίξει κανείς γιατί θα μολυνθεί! Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «ντάλιτ», που σημαίνει «σπασμένοι, θρυμματισμένοι άνθρωποι».Ο Θεός γέννησε πρώτα τους Βραχμάνους από το στόμα του" έλεγε ο μπάμπα Σάντα ο ασκητής, με μάτια που έλαμπαν από πίστη. «Μετά, ο Θεός, γέννησε απ' τα μπράτσα του τους Κσατρίγιε τους πολεμιστές, για να προστατεύουν τους Βραχμάνους. Μετά έβγαλε από την κοιλιά του τους Βέσναβ, για να κάνουν εμπόριο. Και τέλος, έβγαλε τους Σούντρ από τα πόδια του, για να υπηρετούν όλους τους από πάνω."

Οι πιστοί επιδοκίμαζαν τον ασκητή με τα μακριά γένια και το αυστηρό πρόσωπο. Πάνε περίπου 3.000 χρόνια από τότε που ο Ινδουισμός χώρισε τους Ινδούς σε αυτές τις τέσσερις κάστες. Και δημιούργησε το αρχαιότερο σύστημα κοινωνικής ιεραρχίας, ένα σύστημα που εξακολουθεί να λειτουργεί και στις μέρες μας, ρυθμίζοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και καταδικάζοντας εκατομμύρια από αυτούς σε μια ανείπωτη σκλαβιά.
Υπάρχουν 160.000.000 άνθρωποι που ζουν σήμερα στην Ινδία και έχουν γεννηθεί έξω από κάθε κάστα. Τους αποκαλούν Ανέγγιχτους. Πρόκειται για αυτούς που θεωρούνται τόσο μιαροί ώστε δεν επιτρέπεται ούτε καν να τους αγγίξει κανείς, γιατί θα μολυνθεί! Οι ίδιοι οι Ανέγγιχτοι αποκαλούν τους εαυτούς τους "ντάλιτ", που σημαίνει "σπασμένοι, θρυμματισμένοι άνθρωποι".
Οι Ανέγγιχτοι είναι «οι κατώτατοι των κατώτατων». Έχουν στιγματιστεί κατά την γέννησή τους ως ακάθαρτοι και υπάνθρωποι κι αυτό έχει προδιαγράψει τη μοίρα από την οποία ελάχιστοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Σε όλη τους την ζωή θα κάνουν τις πιο βρώμικες δουλειές που υπάρχουν, υποχρεωμένοι πολλές φορές από μέλη των ανώτερων καστών να καθαρίζουν περιττώματα ανθρώπων και ζώων με τα χέρια. Δεν θα έχουν καμία περιουσία, τα παιδιά τους, αν πάνε σχολείο, θα κάθονται στις πίσω σειρές χωριστά από τα υπόλοιπα...
Δείτε την ταινία


 Πηγή: Εξάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...