Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα: «Τα ψηφιακά σενάρια στο Μάθημα των Θρησκευτικών»

Από τα Θεολογικά Δρώμενα
aithousa_2
Στις 11 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ το επιμορφωτικό εκπαιδευτικό συνέδριο με θέμα: «Τα ψηφιακά σενάρια στο Μάθημα των Θρησκευτικών». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας, την κα Βασιλική Μητροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια της Διδακτικής των Θρησκευτικών (με έμφαση στις ΤΠΕ) και τους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας κκ. Ελένη Μιχαλοπούλου, Πολύβιο Στράντζαλη και Μαρία Συργιάννη.
Το συνέδριο χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και παρακολούθησε μεγάλος αριθμός θεολόγων. Το Α΄ μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με τις εισηγήσεις της κ. Βασιλικής Μητροπούλου και του κ. Πολύβιου Στράντζαλη. Στη συνέχεια η κα Κωνσταντίνα Πέππα, παρουσίασε την πλατφόρμα «Αίσωπος» καθώς και τα δειγματικά ψηφιακά σενάρια για τα Θρησκευτικά που εκπόνησε. Τέλος το Α΄ μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των ψηφιακών σεναρίων που υπέβαλαν στην πλατφόρμα «Αίσωπος» ο κ. Νικόλαος Ζαλακώστας και η κ. Σμαράγδα Φαρίδου.
Το Β΄ μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Μαρίας Συργιάννη και στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ψηφιακών σεναρίων που εκπονήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο δια βίου σεμινάριο του ΑΠΘ για την επιμόρφωση επιμορφωτών θεολόγων στις ΤΠΕ. Ψηφιακά σενάρια παρουσίασαν οι κκ. Ξανθή Αλμπανάκη, Αναστάσιος Ζαμπελάκης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, και Άννα Τιρικανίδου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή.
Proedros
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και σύνεδροι,
Του παρόντος πολύ ενδιαφέροντος επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Τα ψηφιακά σενάρια στο μάθημα των Θρησκευτικών». Είναι η πρώτη φορά, νομίζω, που γίνεται μία ανάλογη Ημερίδα, ως συνέχεια, εξέλιξη καλύτερα του σχεδίου διδασκαλίας που γινόταν παλαιότερα. Και το σημαντικό για το Τμήμα, που τόσο άριστα συνεργάζεται με φορείς της Εκπαίδευσης όπως την περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας, Σχολικούς συμβούλους και θεολόγους-Καθηγητές πειραματικών σχολείων, είναι ότι την πρωτοβουλία-πρωτοκαθεδρία θα έλεγα στον τομέα αυτό την έχουν τα Θρησκευτικά.
Απ΄ ότι με ενημέρωσε και η καλή συνάδελφος, Επίκουρος Καθηγήτρια κ. Βασιλική Μητροπούλου, και όπως φαίνεται άλλωστε και από το πρόγραμμα, στο ένα μέρος θα παρουσιασθεί από τους καθηγητές η πλατφόρμα του Αίσωπος που έγινε για να βοηθάει τους καθηγητές να ανεβάζουν τα ψηφιακά τους σενάρια: α) τα πρότυπα ψηφιακά σενάρια και β) τα σενάρια που βραβεύτηκαν πρόσφατα. Το άλλο μέρος, το δεύτερο αφορά τα σενάρια που αναπτύχθηκαν κατά το Επιμορφωτικό δια Βίου Πρόγραμμα.
Πράγματι οι όροι, η θεματολογία, οι λέξεις του Συνεδρίου παραπέμπουν σε κάτι πρωτότυπο, καινοτόμο,σύγχρονο και σε κάθε περίπτωση πολύ ενδιαφέρον. Σε μία εποχή που ό,τι κάνουμε κρίνεται και αξιολογείται, το παρόν Συνέδριο σίγουρα θα δώσει αφορμή  για γόνιμη συζήτηση γύρω από τα ψηφιακά σενάρια και θα διαμορφώσει το πλαίσιο και τις προυποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή των.
Με τις σκέψεις αυτές χαιρετίζω εγκάρδια, ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, το συνέδριο, συγχαίρω τους οργανωτές του και εύχομαι πλούσια την σε ιδέες  και πορίσματα καρποφορία του.
Και σε άλλα με υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...