Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η κοκκινοσκουφίτσα στο διαδίκτυο

Ένα παραμύθι για την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στο διαδίκτυο.

και το παραμύθι...
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που ξόδευε άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Η μικρή αγαπούσε ιδιαίτερα το χρώμα της φωτιάς. Σε όλα έβαζε κόκκινο χρώμα, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube, στο Skype, το avatar της στο  Second Life φόραγε κόκκινα ρούχα αλλά και ο λογαριασμός της στο Hotmail είχε κόκκινο φόντο. Το κοριτσάκι είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στη γιαγιά της η οποία όμως έμενε πολύ πολύ μακριά από το σπίτι της. Έτσι, συνομιλούσαν καθημερινά μέσω Skype και η απόσταση έμοιαζε να μικραίνει. Ένα απόγευμα η γιαγιά της έστειλε ένα ψηφιακό κόκκινο σκουφί, το κοριτσάκι το ανέβασε στο Facebook και μάζεψε 256 like. Από τότε λοιπόν όλοι την φώναζαν Κοκκινοσκουφίτσα….
Μια μέρα εκεί που σέρφαρε στο διαδίκτυο της ήρθε ένα email από τη μητέρα της που έγραφε τα εξής:
Μικρή μου Κοκκινοσκουφίτσα,
μόλις έμαθα από το Twitter ότι η γιαγιά σου είναι άρρωστη. Σε παρακαλώ ψάξε στο διαδίκτυο να βρεις φάρμακα και φαγητά ώστε να αποσταλλούν άμεσα στο σπίτι της. Πρόσεξε όμως να μπεις μόνο σε έγκυρες ιστοσελίδες και να μην δώσεις διεύθυνση σπιτιού και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας σε κανέναν άγνωστο. Επίσης να θυμάσαι ότι στο chat δε δίνουμε ποτέ τις προσωπικές μας πληροφορίες και δε συνομιλούμε με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε.
Σε φιλώ γλυκά,
Η μαμά
Η Κοκκινοσκουφίτσα αμέσως άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο για να βρει τα κατάλληλα φάρμακα για την αγαπημένη της γιαγιάκα. Βρήκε επίσης διαδικτυακά εστιατόρια που υπόσχονταν άμεση παράδοση του φαγητού στο σπίτι. Καθώς έψαχνε λοιπόν σε ιστοσελίδες όλα αυτά, ξαφνικά κάποιος με το όνομα Wolf  ζητούσε συνομιλία μαζί της. Μόνη στο σπίτι η Κοκκινοσκουφίτσα και ιδιαίτερα στεναχωρημένη με την αρρώστια της γιαγιά της ξεκίνησε να συνομιλεί με τον άγνωστο μήπως και ξεχαστεί λιγάκι.
Είναι πολύ όμορφο το σκουφί σου της είπε ο Wolf. Η Κοκκινοσκουφίτσα τον ευχαρίστησε και του είπε ότι της το έστειλε η γιαγιά της που τώρα όμως είναι άρρωστη.
-Άρρωστη; Ρώτησε ο Wolf
-Ναι, κι εγώ ψάχνω να βρω φάρμακα και τρόφιμα στο διαδίκτυο που θα αποσταλλούν άμεσα στο σπίτι της.
-Μα εγώ είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’αυτό! Μπορώ να σου βρω μέσα σε λίγα λεπτά και φάρμακα και τρόφιμα που θα φτάσουν γρήγορα εκεί χωρίς να σου κοστίσει μια περιουσία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μου δώσεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας και τη διεύθυνση κατοικίας της γιαγιάς σου.
Η Κοκκινοσκουφίτσα μέσα στην αφέλειά της ξέχασε τη συμβουλή της μαμάς της και έδωσε όλο χαρά όλα τα προσωπικά στοιχεία τόσο τα δικά της όσο και της γιαγιάς της στον άγνωστο Wolf.
Τον ευχαρίστησε και έστειλε αμέσως email στη μητέρα της ότι κανόνισε τα πάντα.
Ήρεμη, σίγουρη και χωρίς καμία ανησυχία για το τι επρόκειτο να συμβεί πήγε για ύπνο.
Μετά από δύο ώρες το τηλέφωνο του σπιτιού άρχισε να χτυπάει ασταμάτητα, η Κοκκινοσκουφίτσα το σήκωσε κι άκουσε από την άλλη γραμμή τη μητέρα της έντρομη να της λέει ότι όλα τα χρήματα στο λογαριασμό της τράπεζας εξαφανίστηκαν! Τόσο τα δικά τους όσο και της γιαγιάς της!
Αγχωμένη προσπάθησε να μπει στο λογαριασμό της στο Facebook και στο Twitter αλλά διαπίστωσε ότι κάποιος τους είχε κλείσει. Άρχισε απεγνωσμένα να καλεί τη γιαγιά της στο Skype όμως δεν έλαβε καμία απάντηση.
Μην ξέροντας τι άλλο να κάνει αποφάσισε να καλέσει την υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τους διηγήθηκε όσα είχαν συμβεί και τους παρακάλεσε να βρουν γρήγορα τη γιαγιάκα της. Αμέσως ένας κύριος επισκέφτηκε το σπίτι της γιαγιάς της. Τη στιγμή όμως που έφτασε διαπίστωσε ότι κάποιος είχε διαρρήξει το σπίτι. Χωρίς να χάσει καιρό μπήκε γρήγορα μέσα και βρήκε τη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας δεμένη. Την έλυσε γρήγορα κι εκείνη του διηγήθηκε ότι άνοιξε την πόρτα σε κάποιον που έλεγε πως τον έστειλε η εγγονή της. Τον εμπιστεύτηκε καθώς ήξερε ένα σωρό στοιχεία γι’ αυτήν. Η γιαγιά περιέγραψε πολύ καλά το δράστη κι έτσι μετά από λίγο καιρό η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος μπόρεσε να τον συλλάβει.
Το πάθημα όμως έγινε μάθημα για την μικρή Κοκκινοσκουφίτσα κι έτσι από ‘ δω και πέρα ποτέ μα ποτέ δε μιλάει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει στο διαδίκτυο και φυσικά ποτέ δε δίνει σε κανέναν άγνωστο (μα ούτε και σε γνωστό) προσωπικές πληροφορίες!
 επιμέλεια κειμένου: Μαρίνα Κανδρούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...