Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Μια βυζαντινή βασιλική στον βυθό της λίμνης


Τα ερείπια μιας βυζαντινής βασιλικής έχουν ανακαλυφθεί 20 μέτρα περίπου από την ακτή στην λίμνη της Νίκαιας (σήμερα: İznik) στην Προύσα της Τουρκίας.

«Έχουμε βρει τα κτιριακά κατάλοιπα μιας εκκλησίας. Είναι ένα σχέδιο τρίκλιτης βασιλικής», δήλωσε ο Mustafa Şahin, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Uludağ στην Προύσα.

Τα θεμέλια της εκκλησίας βρίσκονται σήμερα στο νερό σε βάθος περίπου 1,5 – 2 μέτρων.



«Τα ερείπια αυτής της βυζαντινής βασιλικής είναι περίπου όμοια με αυτά της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια. Αυτός είναι ο λόγος που υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ.», δήλωσε ο Şahin.



Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκλησία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εναέριας φωτογράφησης της πόλης στα πλαίσια απογραφής των ιστορικών και πολιτιστικών αντικειμένων της περιοχής.

Μετά την ανακάλυψη, το πανεπιστήμιο ενημέρωσε την Διεύθυνση Μουσείων Νίκαιας και το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος, δήλωσε ο Şahin
Υπάρχουν πολλοί ακατέργαστοι λίθοι στην περιοχή, είπε: «Αυτό δείχνει ότι η εκκλησία κατέρρευσε. Η Νίκαια έχει περάσει πολλούς σεισμούς που κατέστρεψαν τέτοια κτίρια. Η πιο γνωστή είναι αυτή που συνέβη το 740 μ.Χ. Οι πρώτες μας παρατηρήσεις δείχνουν ότι η εκκλησία κατέρρευσε σε αυτό το σεισμό και ότι η παράκτια πλευρά βυθίστηκε. Η εκκλησία στη συνέχεια δεν ξαναχτίστηκε ποτέ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...