Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μαθαίνω να συν+χωρώ: γράμμα συγγνώμης



Η μετάνοια είναι και αυτή μια ψυχική ενέργεια του ανθρώπου. Πρέπει όμως να είμαστε σε θέση πρώτα να αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές μπορεί να κάνουμε λάθος και να πληγώσουμε κάποιους ανθρώπους. Συγχωρώ σημαίνει δίνω χώρο και στον «άλλο» να είναι δίπλα μου, μοιράζομαι και συνυπάρχω. Η λέξη «Συγχωρώ» είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις Συν + Χωρώ, με άλλα λόγια «χωράμε και οι δυο μαζί» ή «βρίσκεις χώρο μέσα μου».
Πως να το καταλάβουν όμως αυτό εύκολα 16χρονοι μαθητές;
Για να το κατανοήσουν ευκολότερα έκανα έναν κύκλο με την κιμωλία γύρω από τον εαυτό μου στο πάτωμα όσο πιο μικρό μπορούσα.

 Κανείς δεν μπορούσε να μπει μέσα στον κύκλο δίπλα μου...

 Μετά άνοιξα τον κύκλο και χώρεσε ένας μόνο μαθητής. Τον άνοιξα κι άλλο και τότε μπόρεσαν να μπούνε κι άλλοι κι άλλοι...

Η πραγματική μετάνοια προϋποθέτει όμως μία σειρά από ενέργειες πριν και μετά: α) Φόβος και τύψεις συνείδησης, β) απόφαση για μεταστροφή του προηγούμενου τρόπου ζωής, γ) προσέλευση στο μυστήριο της θείας εξομολόγησης, δ) ολοκληρωτική ρήξη με το παρελθόν.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία είπα στους μαθητές να συντάξουν ένα γράμμα συγγνώμης προς κάποιο φανταστικό ή αληθινό πρόσωπο που έχουν πληγώσει:

“Υποθέστε ότι έχετε μετανιώσει ειλικρινά για κάτι που έχετε κάνει και θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη. Γράψτε ένα γράμμα με το οποίο θα εξηγείτε τους λόγους που έχετε μετανιώσει ειλικρινά και θα ζητάτε συγγνώμη. Κατόπιν μπερδέψτε τα γράμματά σας και διαβάστε τα δυνατά. Εσείς θα αποφασίσετε ποιος έχει μετανοήσει αληθινά και θα τον συγχωρήσετε και ποιος όχι”.

Οι μαθητές έγραψαν τα δικά τους "γράμματα" συγγνώμης.....
Κατόπιν διάβασαν τα γράμματα, κατέγραψαν τα δεδομένα και... για να μην αποφασίσουν βιαστικά τα κατηγοριοποίησαν κάπως έτσι ώστε να αποφασίσουν ποιος είχε αληθινά μετανοήσει….
Τα αποτέλεσματα πήραν αυτή τη μορφή περίπου... 
Τύψεις συνείδησης

Απόφαση για μεταστροφή του προηγούμενου τρόπου ζωής,
Προσέλευση στο μυστήριο της θείας εξομολόγησης,
Ολοκληρωτική ρήξη με το παρελθόν και μεταστροφή

Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ

Χ

Χ

Χ
Χ


Χ

Χ
Χ
Χ
Χ
Χ

Χ

Χ
Χ
Χ

Χ

Χ
Χ
Χ


Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος συγχωρεί δύσκολα….  
Το πίπτειν ανθρώπινον. Το συγχωρείν Θείον. Το εμμένειν σατανικόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...