Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τζαμί η Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη;

Η μετατροπή της Μονής Στουδίου, ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, σε τζαμί είναι στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο. Από τη Μονή στέκονται πλέον μόνο τα ερείπια και η Τουρκία σκοπεύει όταν αναπαλαιωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2014, να τη μετατρέψει σε τζαμί. Ήδη, έχει προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του μνημείου από μουσείο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια μετατρέψει σε τεμένη ακόμη δύο ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες, ενώ το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν και πάλι οι πιέσεις για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως τζαμί.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Στουδίου ιδρύθηκε πριν το 454 από τον συγκλητικό Στούδιο. Το 1481, η βασιλική της μονής μετετράπη σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β', Αλβανό Ιμραχόρ Ιλιάς Μπέη και για αυτό ονομάστηκε Ιμραχόρ τζαμί, δηλαδή «Τζαμί του ιπποκόμου».

Το 1782 κάηκε, το 1894 επλήγη από το σεισμό και το 1920 κάηκε ξανά. Τα υπολείμματα του άλλοτε τεράστιου μοναστικού συγκροτήματος που ήταν διασκορπισμένα γύρω από το ναό έχουν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα από τους περίοικους ως οικοδομικά υλικά, κυρίως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920. Σύμφωνα με τη wikipedia η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου, γνωστή απλά ως Μονή Στουδίου (ή των «ακοιμήτων μοναχών»), ήταν σπουδαίο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, χτισμένο στον Ξηρόλοφο, τον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας σημαντική συμβολή στη θρησκευτική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Στους αιώνες που λειτούργησε απέκτησε μεγάλη φήμη, αναδείχθηκε στην πολυπληθέστερη Μονή της Πόλης και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της Αυτοκρατορίας. Οι μοναχοί της ονομάζονταν Στουδίτες και η οργάνωση του βίου τους αποτέλεσε πρότυπο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Τρεις Αυτοκράτορες αποσύρθηκαν εκεί και έγιναν Στουδίτες, ενώ τρεις Στουδίτες έγιναν Πατριάρχες.

ΠΡΟΝΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...