Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ο Αδάμ και η Εύα των καφέ νάνων του Γαλαξία

Εχουν ηλικία 10 δισ. ετών και είναι οι αρχαιότεροι που γνωρίζουμε
Ο Αδάμ και η Εύα των καφέ νάνων του Γαλαξία
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των παναρχαίων καφέ νάνων που εντοπίστηκαν στον γαλαξία μας. Credit: John Pinfield Λονδίνο 
Υπάρχει μια κατηγορία κοσμικών σωμάτων που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «αποτυχημένα άστρα». Πρόκειται για τους λεγόμενους «καφέ νάνους» που είναι σώματα τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα σε ένα συμβατικό άστρο και έναν πλανήτη. Αστρονόμοι στη Βρετανία εντόπισαν δύο καφέ νάνους στον γαλαξία μας οι οποίοι είναι οι αρχαιότεροι καφέ νάνοι που έχουν εντοπιστεί σε αυτόν.
Μαθουσάλες
Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Πίνφιλντ του Πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ εντόπισε τους δύο καφέ νάνους μελετώντας δεδομένα που έχει καταγράψει τη διετία 2010-2011 το διαστημικό παρατηρητήριο WISE. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν διάφορα επίγεια τηλεσκόπια και επιβεβαίωσαν την παρουσία των δύο καφέ νάνων.
Ο ένας εξ αυτών βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και ο άλλος στον αστερισμό της Υδρας. Οι ερευνητές τους έδωσαν τις κωδικές ονομασίες WISE 0013+0634 και WISE 0833+0052. Από τη μελέτη που έκαναν σε αυτούς και ειδικότερα από την ανάλυση του υπέρυθρου φωτός τους υπολόγισαν την ηλικία τους στα δέκα δισ. έτη. Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν και τη θερμοκρασία που επικρατεί στους δύο πανάρχαιους καφέ νάνους η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στους 250-600 βαθμούς Κελσίου.
Γαλαξιακό χρονολόγιο
Οι δύο καφέ νάνοι δεν είναι όμως και από τα αρχαιότερα σώματα στον Γαλαξία αφού έχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας είναι από τους πρώτους που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν και έχει ηλικία πέριξ των 13 δισ. ετών. Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του γαλαξία μας για αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα άστρα. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...