Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Το κοινό λεξικό για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους είναι γεγονός

Το κοινό λεξικό για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους είναι γεγονός

Είναι η πρώτη φορά που χριστιανοί και μουσουλμάνοι επιστήμονες συντάσσουν ένα λεξικό θρησκευτικών όρων και για τις δύο θρησκείες. Θα μπορεί πλέον ο καθένας να γνωρίζει ποια είναι τα κοινά σημεία του Χριστιανισμού και του Ισλάμ αλλά και το διαφορετικό νόημα που μπορεί να έχουν ίδιες λέξεις από τη μια θρησκεία στην άλλη.

Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, ο Ρίχαρντ Χάιντσμαν, ειδικός στη φιλοσοφία των θρησκειών, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού λεξικού θρησκευτικών όρων, για χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αφορμή στάθηκε ένα συμπόσιο διαθρησκειακού διαλόγου στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τότε ήταν που ο Χάιντσμαν εντόπισε διάφορα μεταφραστικά και ερμηνευτικά προβλήματα, όταν έπρεπε να μιλήσει για ζητήματα συγκριτικού θρησκειολογικού περιεχομένου.

Το «Λεξικό του Διαλόγου», όπως αυτό ονομάζεται, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το κοινό σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τη θεολογική μελέτη. H πρώτη έκδοση του λεξικού είναι στα γερμανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην τουρκική γλώσσα.

Για το «Λεξικό του Διαλόγου» εργάστηκαν 50 Τούρκοι και 25 Γερμανοί συντάκτες. Αποτελείται από 850 σελίδες και 660 λήμματα. Δίπλα σε κάθε όρο υπάρχει η χριστιανική αλλα και η μουσουλμανική απόδοση.

Αναδημοσίευση από: http://alliotikathriskeytika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...