Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Εγκύκλιος δια το μυστήριον του Γάμου

Προς
Τον ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν της Ιεράς Μητροπόλεως ημών
Πατέρες  και χριστιανοί μου αγαπητοί ,
Είναι σ’ όλους μας γνωστόν, ότι η Εκκλησία μας στέκεται πάντοτε κοντά στον άνθρωπο και στις δυσκολίες του, όπως κάθε Μάνα στα παιδιά της. Όμως δια να στηριχθή η οικογένεια και η κοινωνία μας δεν αρκεί η αγάπη της Εκκλησίας στα παιδιά της. Χρειάζεται και τα παιδιά να σέβωνται την Μάνα τους και να υπακούουν στις συμβουλές της. Αλλιώς και η αγάπη της Εκκλησίας πάει χαμένη και οι άνθρωποι θα βασανίζωνται.
Στις ημέρες μας, τις κρίσιμες μέρες που περνάει ολόκληρη η ανθρωπότητα και εμείς οι Έλληνες, οι άνθρωποι έχουν χάσει «τα πασχάλια» τους και τον προσανατολισμόν τους. Όχι μόνον δεν συμμορφώνονται στο ειρηνικό και ψυχωφελές μήνυμα του Ευαγγελίου, αλλά και έχουν βαλθή, να μη ακούετε καν, με αποτέλεσμα την αυτοκαστροφή των ανθρώπων. Έτσι ειπώθηκε και εγράφηκε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απεφάσισε να διαθέση 80.000.000 (εκατομύρια) Ευρώ για δαπάνες εκτρώσεων των εγκύων γυναικών!!
Από την άλλη μεριά σ’ εμάς εδώ άρχισε η μόδα να συζούν τα νέα ζευγάρια χωρίς γάμο ή με πολιτικό γάμο, να κάνουν το πρώτο τους παιδί και τότε να ζητούν να τους κάνουμε τον γάμο τους και την βάπτισι του παιδιού τους μαζί. Να γίνεται δηλαδή αυτό, που ειρωνικά έλεγαν παλιότερα· «Στο γάμο σου βαπτίσια».
Χριστιανοί ευλογημένοι ,
Ακούσατε την φωνή του Επισκόπου σας, που επί πενήντα και πλέον χρόνια σας διακονεί.
Ο γάμος είναι μεν χαρά, αλλά η χαρά του γάμου δεν στηρίζεται στον στολισμό, στα κουφέτα και τα ρύζια ούτε στις πολλές φωτογραφίες και τις τηλεοπτικές κάμερες. Στηρίζεται στην μεταξύ των νεονύμφων αληθινή αγάπη, στην αλληλοκατανόησι, στην εκπλήρωσι των συζυγικών και οικογενειακών τους καθηκόντων. Στην επίκλησι της βοηθείας του Θεού και στις προσευχές των συγγενών και όλων των προσκεκλημένων τους.
Σας παρακαλώ, λοιπόν, να παύσουν οι υπερβολικοί στολισμοί, τα μπαλόνια, τα βεγγαλικά έξω από τον Ναόν, αλλά και το ρύζι και τα κουφέτα. Διότι αυτά όχι μόνον ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τα μυστήρια του γάμου και της βαπτίσεως, αλλ’ απεναντίας είναι υπολείματα μαγικών αντιλήψεων, αντιχριστιανικά και αντικοινωνικά, αφού στην ανέχεια των ημερών και στην πείνα πολλών, εμείς σπαταλάμε και σκορπάμε άσκοπα χρήματα και αγαθά.
Χριστιανοί μου ,
Είναι δίδαγμα της χριστιανικής μας ιστορίας. Όταν οι άνθρωποι απομακρύνωνται από τον Θεόν και το θέλημά Του, τότε πόλεμοι, θάνατοι, πείνα και όλα τα κακά επικρατούν σ’ αυτούς. Όμως όταν είμεθα κοντά στον Θεό και ζούμε κατά το θέλημά Του, τότε όλα τα αγαθά του Θεού για μας. Ακούσατέ με και θα ωφεληθήτε και θα ωφελήσετε.
Με θερμές πατρικές ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Αναδημοσίευση από:  http://www.imilias.gr/enimerosi-eidiseis/eidiseis/515-eggyklios-dia-to-mystirio-tou-gamou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...