Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

11 επικλινείς πύργοι και εκκλησίες ανά τον κόσμο

Μια κλίση σε ένα κτήριο, μπορεί να οφείλεται, είτε σε σφάλματα κατά το σχεδιασμό, είτε σε μετέπειτα εξωγενείς παράγοντες ή πολύ απλά να δημιουργήθηκε εκ προθέσεως. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι ασυνήθιστες κατασκευές, καταφέρνουν και ξεχωρίζουν. 

Ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία
Από τον Πύργο της Πίζας μέχρι το Μπιγκ Μπεν, η κλίση μπορεί να μετατρέψει ένα κτήριο στο σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης περιοχής. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που ίσως να μη γνωρίζετε. Ας δούμε 11 από αυτές…
 
Κεκλιμένος Πύργος του Bedum, Ολλανδία
Ο κεκλιμένος πύργος της εκκλησίας Walfridus στη βόρεια ολλανδική πόλη Bedum, γέρνει επίσης περισσότερο από τον Πύργο της Πίζας. Με ύψος 55,86 μέτρα, γέρνει κατά 4 μέτρα, ενώ ο πύργος του Bedum με 35,7 μέτρα γέρνει κατά 2,61 μέτρα. Αν οι δύο πύργοι είχαν το ίδιο ύψος, ο πύργος του Bedum θα είχε μεγαλύτερη κλίση κατά 6 εκατοστά.


Οι δύο πύργοι της Μπολόνια, Ιταλία
Οι δύο πύργοι της Μπολόνια είναι το σύμβολο της πόλης και έχουν και οι δύο κλίση. Ο υψηλότερος ονομάζεται Asinelli, ενώ ο μικρότερος και πιο κεκλιμένος πύργος ονομάζεται Garisenda. Ο πρώτος κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα και έχει ύψος 97 μέτρα με κλίση 1,3 μοίρες. Ο μικρότερος έχει μεγαλύτερη κλίση, 4,0 μοίρες και οφείλεται σε μια παλαιότερη καθίζηση του εδάφους.

Oude Kerk, Ολλανδία
Το Oude Kirk (Παλιά Εκκλησία) είναι μια γοτθική προτεσταντική εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης του Delft της Ολλανδίας. Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό της είναι ένας πύργος από τούβλα ύψους 75 μέτρων που γέρνει περίπου δύο μέτρα από την κορυφή. Το Oude Kerk είναι η τελευταία κατοικία του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη Johannes Vermeer.
   
Μπιγκ Μπεν, Αγγλία

Ο Πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, γνωστός ως Μπιγκ Μπεν, έχει βορειοδυτική κλίση 0,26 μοίρες. Το επίπεδο της κλίσης αυξάνεται κατά 0,9 χιλιοστά το χρόνο από το 2003 και φαίνεται ότι το πρόβλημα οφείλεται στις υπόγειες εργασίες για πάρκινγκ και τις επεκτάσεις του μετρό.
 
Κεκλιμένος πύργος της εκκλησίας του Suurhusen, Γερμανία
Ο κεκλιμένος πύργος του Suurhusen, είναι ένα μεσαιωνικό καμπαναριό στο Suurhusen, ένα χωριό στη βορειοδυτική Γερμανία. Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, ήταν ο πιο κεκλιμένος πύργος στον κόσμο, μέχρι το 2010 που κατασκευάστηκε ο πύργος Capital Gate στο Άμπου Ντάμπι και κέρδισε το ρεκόρ. Το καμπαναριό του Suurhusen παραμένει ωστόσο ο πιο κεκλιμένος πύργος στον κόσμο με ακούσια κλίση, ξεπερνώντας τον διάσημο πύργο της Πίζας κατά 1,22 μοίρες.

Πύργος της εκκλησίας του Bad Frankenhausen, Γερμανία

Η πόλη του Bad Frankenhausen στην κεντρική Γερμανία, είναι διάσημη για τα spa της, αλλά κυρίως για έναν πύργο πιο κεκλιμένο και από αυτόν της Πίζας. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε το 1650 και έκτοτε συνεχίζεται σταθερά. Ο πύργος βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου και οι ντόπιοι επιμένουν ότι η δομή του είναι ανθεκτική και κανένας δεν έχει εγκαταλείψει τα σπίτια που βρίσκονται στη βάση του. Οι μηχανικοί παρατήρησαν ότι πλέον το κωδωνοστάσιο μετακινείται 6 εκατοστά το χρόνο. Με αυτό το ρυθμό ο πύργος μπορεί να καταστεί επικίνδυνος μέσα σε μια δεκαετία και τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τον σταθεροποιήσουν.
 
Πύργος της Πίζας, Ιταλία
Ο Πύργος της Πίζας είχε σχεδιαστεί ώστε να δεσπόζει αγέρωχος ως μνημείο για την εμπορική δύναμη της Πίζας κατά τον 12ο αιώνα. Ωστόσο επειδή χτίστηκε από μαλακό πηλό, ο πύργος άρχισε να γέρνει μόλις λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του. Μετά την ολοκλήρωσή του το 1350, ο πύργος ήδη έγερνε αρκετά και το 1990 έγερνε 4 μέτρα από το κέντρο βάρους του και χρειάστηκαν έργα συντήρησης για να μην καταρρεύσει. Όμως, η εποχή που πλησίασε ακόμη περισσότερο στην κατάρρευση, ήταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί νόμισαν ότι χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο των Γερμανών και θέλησαν να τον γκρεμίσουν. Αυτό που τον έσωσε ήταν η επιφυλακτικότητα και ο θαυμασμός ενός 23χρονου Αμερικανού λοχία, που θαύμασε την κατασκευή. Σήμερα ο Πύργος της Πίζας γέρνει 3,97 μοίρες. 

Κεκλιμένος πύργος του Nevyansk, Ρωσία

Ο κεκλιμένος πύργος του Nevyansk, βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης πόλης και είναι το πιο γνωστό κτήριο στα Ουράλια. Χρηματοδοτήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο και κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα από τον διάσημο Ρώσο κατασκευαστή Akinfiy Demidov. Το ύψος του πύργου είναι 57,5 μέτρα και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις η κλίση του φτάνει τις 4 μοίρες. Η ακριβής ημερομηνία της δημιουργίας του είναι άγνωστη, με διαφορετικές πηγές να αναφέρουν τις ημερομηνίες μεταξύ 1721 και 1745.

Παγόδα του λόφου της Τίγρης, Κίνα
Η Παγόδα του λόφου της Τίγρης ή πύργος Huqiu, είναι μια κινεζική παγόδα που βρίσκεται στο Changmen της πόλης Suzhou. Ο πύργος χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο των Πέντε Δυναστειών (907-960 μ.Χ.) και ολοκληρώθηκε το δεύτερο έτος της δυναστείας των Song. Έχει ύψος 47 μέτρα και είναι ένα οκταγωνικό κτήριο που έχει χτιστεί με μπλε τούβλα. Σε περισσότερα από χίλια χρόνια ο πύργος πήρε κλίση λόγω φυσικών φαινομένων. Η κορυφή, από το κάτω μέρος του πύργου, απέχει 2,32 μέτρα και η κλίση φτάνει τις 3 μοίρες λόγω της καταστροφής δύο κολώνων.

Πύργος του Burano, Ιταλία

Ο πύργος του Burano ή εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, βρίσκεται στο ενετικό νησί Burano, σε ένα αρχιπέλαγος τεσσάρων νησιών που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και η εκκλησία υπερηφανεύεται για το καμπαναριό με την κλίση, το οποίο οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν «μεθυσμένο» πύργο.

Κεκλιμένος πύργος του Torun, Πολωνία
Ο κεκλιμένος πύργος του Torun, είναι ο πιο ελκυστικός και διάσημος πύργος σε όλο το Torun. Αποτελούσε ένα τυπικό οχυρό που χτίστηκε ως μέρος των τειχών της πόλης στα τέλη του 14ου αιώνα. Αυτό το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο είχε αρχίσει να γέρνει ήδη από τον Μεσαίωνα, μάλλον λόγω της αστάθειας του εδάφους. Η κλίση του πύργου ύψους 15 μέτρων, φτάνει σήμερα τα 146 εκατοστά, από τη νοητή κάθετο στην πλευρά του δρόμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...