Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

"Μονή Ζυγού, ένα βήμα πριν το Άγιο Όρος"



Την  Μονή του Ζυγού, επισκέφθηκαν θεολόγοι καθηγητές, που υπηρετούν σε σχολεία της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 6 Απριλίου2013.
Την εκπαιδευτική -επιμορφωτική αυτή δράση συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων Δυτ. Θεσσαλονίκης,  Πολύβιος Στράντζαλης και Μαρία Συργιάννη.
Με το πρόγραμμα «Μονή Ζυγού , ένα βήμα πριν από το Άγιο Όρος» οι μαθητές γνωρίζουν τη μοναστική πολιτεία και την ισορροπημένη σχέση των μοναχών με το φυσικό περιβάλλον (www.kpe-arnaias.gr).
Η μονή Ζυγού είναι ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικά της Ουρανούπολης, ακριβώς έξω από τα όρια του Αγίου Όρους, σε μια θέση γνωστή και ως Φραγκόκαστρο (είναι χαρακτηριστικό το ότι βρίσκεται μόλις 40 μέτρα έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους). Σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται να είναι από τα αρχαιότερα μοναστικά ιδρύματα της Αθωνικής χερσονήσου. Ήρθε στο φως από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Ιωακείμ Παπάγγελο, μετά από έρευνα το 1984. Την ευθύνη της αρχαιολογικής έρευνας έχει η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην ανασκαφή ο επισκέπτης θα δει το κάστρο, τους πύργους και κυρίως το καθολικό της μονής Ζυγού, που οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως, με εξαιρετικής τέχνης μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, προφανώς έργα του 11ου αιώνα και γλυπτό διάκοσμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...